Ta chansen att vara med i SSH:s miljöprojekt som pågår under tiden 2021-2024
SSH beslutade på årsmötet 2021 att arbeta för att alla medlemmar skulle få möjlighet att mäta förekomsten av otillåten bottenfärg. Det bildades en arbetsgrupp för att arbeta fram en projektplan för ett långsiktigt hållbart miljöarbete, för att underlätta för SSH:s medlemmar att sanera sinbåtbotten från otillåten bottenfärg. Projektplanen ligger till grund för SSH:s LOVA-ansökan (Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö) till Länsstyrelsen Örebro Län.
Sommaren 2021 fick SSH ett glädjande besked, vår ansökan hade beviljats och vi kunde starta vårt gemensamma miljöprojekt för "renare vatten".
Miljöprojektet kommer att pågå från 2021 till 2024 och är uppdelat i fyra steg. Bidraget som beviljats SSH betalas retroaktivt och är uppdelat över fyra år. Bidraget utbetalas efter att SSH lämnat in en årlig delrapport av genomförda åtgärder utifrån den projektplan som ligger till grund för vår ansökan. En viktig del i vårt projekt är alla medlemmars engagemang och ideellt arbetade timmar. Arbetstimmar som ligger till grund för den ersättning som vi sedan får retroaktivt.
Arbetet inleddes hösten 2021 med en XRF-mätning av medlemsbåtar stationerade i föreningens hamn, en övervägande del av båtarna överskred gällande gränsvärden. Samtidigt påbörjades arbetet med ansökan om bygglov för en tälthall där allt saneringsarbete ska genomföras. Vid årsskiftet 2021/2022 beviljades vi bygglov och arbetet med att gjuta en spolplatta med tillhörande partikel- och oljeavskiljare kunde starta våren 2022. Under juni 2022 levererades vår tälthall, och vi kunde fortsätta arbetet med att installera en fläktanläggning för att skapa undertryck i hallen.
Under hösten 2022 startade saneringen
Med hjälp av en auktoriserad firma våt-blästrades 32 båtar i vår nybyggda tälthall. Blästringen utfördes effektivt och med mycket gott resultat. Under vintern 2022 har en båtägare gelskrapat sin båt i tälthallen.
Varför sanera bottenfärg
Det kan finnas flera orsaker till att avlägsna färgen från båtens botten. Det kan bland annat handla om att färgskiktet på båten har börjat krackelera, att du har köpt en ny båt men inte vet vad som finns på skrovet eller att du har gjort en mätning på båten och behöver sanera skrovet för att leva upp till gällande regler för båtbottenfärg i insjö.
Lämpliga saneringsmetoder
I september 2021 presenterade Transportstyrelsen, inom ramen för Skrovmålet, en rekommendation om hur en båt ska saneras från otillåten båtbottenfärg (TSS 2021-3499). I rekommendationen beskrivs bakgrunden till varför vi exempelvis behöver ta bort TBT, ansvar och avfallshantering, vilka saneringsmetoder som är lämpliga samt en lathund för respektive metod.
Vad händer under 2023 i projektet?
Under våren 2023 kommer de båtägare som deltog i höstens blästring att erbjudas epoxifärg, till två lager, för att återställa ytskiktet på båtens botten. Epoxifärg och tillhörande verktyg kommer att finnas att tillgå för de medlemmar som uppfyllt överenskommelsen om att löpande redovisa alla timmar som de arbetat med att sanera sin båtbotten.
Tälthallen kommer även att finnas till förfogande för de båtägare som vill sanera genom gelskrapning eller slipning under perioden 1 maj till 15 augusti 2023 och under senhösten/vintern 2023 efter överenskommelse med projektgreuppen.
2023 är det även sista chansen att delta i saneringssteget i SSH:s miljöprojekt
Under hösten kommer projektet att genomföra en sista gemensam blästring. Så ta chansen att sanera din båt på ett skonsamt och ekonomiskt fördelaktigt sätt. Anmäl ditt intresse till Per Jansson e-post sista dag för anmälan är 31 maj.
Katarina Waldenborg, Miljöprojektet, 079-347 91 31

Per Jansson
Hamnkapten, Ordförande projekt "Renare Vatten"



Bengt Boman
Hamn
